Sunday, 17 November 2013

Berhabuk daa



Hai korang ! Fuhh , baru perasan mmg da berhabuk da blog ni :p 
Cuti sekolah jelaa kalau nak update pun ! 

Korang sihat ? harap korang sihat je :) 

okay , arini nak citer pasal ......

 actually , for me la kan .. it's not a happy "holiday" but .. it's a happy ...
day

Okay , enough ! Cuti ni , x silap .. budak MRSM balik awl seminggu laa.. saya la tuh ;)
So, byk sikit mase :) untok buat homework ! ceyh ayat bajet nak buat awal je !
Saya mmg suka tangguhkan kerja , sebab saya memang "RAJIN"

So , better korang siap kan homework dulu ! baru hurray , hurray ? okeh ! 
Cuti ni , korang pergi mana ?
Mesti best kan dapat pergi jalan2 ? Saya mungkin x pergi mana2 sekarang ni , sbb my parents dua2 busy giler ! cuti pun da habis , jadi .. macam mana mau cuti ? O.o

Anyway , saya pun still dalam penyembuhan ...
Baru lepas buang tonsil :)

Hari2 dok makan bubur and aiskrim ! warghh , naik muakk -,-"
Doakan saya cpat sembuh erk ?
Okay , agak bosan la topik HOLIDAY ni .. Next topik plak laa.. It's all about ... 
tukar mood sat xp
okay , rindu dohh !!
Rindu siapa ???
My Friends lorhhhh ! kat asrama rindu family , kat umah rindu kawan . warhh ><

Miss my classmates ! Rindu nak dgr dorg bising2 n ade org tegur n ade org membebel , especially ...
President Class 

die ni x habis "berleter" then the boys , suke kacau die n ejek2 
haha , happy moments , but die mmg seorg yg berdedikasi n boleh melaksanakan tanggungjawab dgn sempurna , ecehh ! kembang x kalau die baca? wakakaokeh ! 

Miss my homeroommates !
Raja , Eliya , Aimi , Nadia , Rana , Muna , Amirah 

My Classmates = Hr Rahimah 
Sarah , Zalia , Izzah , Anis , Farah , Sya , Hanis

My Dormmates = Hr.Badrul
Putut , Aufa , Julie , Ainin , Nina , Nad , Alya , Ainul

and my awesome BATCH :) ZeroFighters

and one more thing .. I miss him ;p

Warghh ! Rindu nya , nak pi skola :) 

next story plak :) ni last topik ! about , next year !


Tak sabar nya untok next year :)
tapi .. banyak yg x best !
sebab .. next year ade CHECKPOINT

so , kena study hard laa , nak dapat 3.5 and above .. Takut !

Second thing , next year gak dpt junior :D
Yay ! x saba nak jumpe junior .. 
kalau next year junior tinggi2 , tenggelam la saya jawabnya ><
it's okay .. Kpd adik2 yg dpt 5A tuh , Mai la MRSM Baling :D

and next year , I'm 14 y/o ! Oh tua nya :p 
okeh laa .. thats all for today , 

Adios , Assalamualaikum :)
                                                                    



Saturday, 3 August 2013

New Life




                                                Fuhh ! Da berhabuk dah rasenya blog ni ..
Miss u all ! lame gilerr tak post ! Almaklum lahh busy giler nak mati XD Anyway , cuti ni .. nak guna mase sebaik yg mungkin untuk update blog ? really ? Okay ! Pe ce ??

Me ? Start masuk MRSM .. Dah makin , gemukk ! ye ke? Rasenya ! Mane tak nya , asyik makan je kat sana .. ekeke , Anyway , that is not the point ! Okeh , lagi beberapa hari je nak raya ! korang dah ready ke? Saya dah ready ! malam tadi tolong my mum kemas2 rumah .. huh ! Berhabuk gilerr seyh ! Anyway , back to the story .. wait a minute , my title is .. ' New Life ' okay, Sat nahh ! nak cite pasai skola dulu .. hihi

     okay , sy tak introduce kawan2 saya kan ? sng cita saya introduce homeroom saya je laa , yg sentiasa berada disisi sy ! susah senang , kita bersama ! :)


Ini laa , my siblings ! ;) I love them so much ! We often do things together ..
Makan bersama , tidur bersama, basuh baju bersama , sume la bersama !

Sejak masuk MRSM laa.. my life change ! Saya lebih berdisiplin ! ayat x leh blah ! =p

Anyway , sorry x dpt cite lama2 ! my mum dah jerit suro tolong !
nanti kite smbung lagi erk ! k, bye korangs !


Monday, 11 March 2013

Tokoh Yang Saya Sanjungi


                             Tun Dr. Mahathir Mohamad

                                                           
  
           
Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, dilahirkan pada 20 Disember 1925; juga digelar sebagai "Dr. M" dan nama penanya Che Det) adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003, beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia.

Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui pemeliharaan suatu golongan pertengahan orang Melayu. Walau bagaimanapun, beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan dituduh bersifat kronisme.

Beliau juga merupakan seorang tokoh politik antarabangsa yang suka berterus-terang dan bersifat kontroversi. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire).

Dr Mahathir telah dikaitkan dengan pembangunan pelbagai projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC), Menara Berkembar PETRONAS, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC).

Selepas persaraannya, nama Dr Mahathir terus terpahat sebagai "Bapa Pemodenan Malaysia", negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden, makmur, ceria dan penuh bertenaga. Pada Jun 2005, beliau dianugerahkan sebagai Tun, pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia. Melalui perkhidmatannya sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun, beliau merupakan pemimpin paling lama yang memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara.

 Latar Belakang

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dilahirkan di Lorong Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah tanggal 10 Julai 1925. Merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik dari pasangan Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. Tarikh lahir beliau yang didaftarkan pada 20 Disember 1925 (kesemua adik-beradik beliau didaftarkan lahir pada bulan Disember) oleh bapannya adalah untuk memudahkan urusan pendaftaran persekolahan

Pendidikan

Dr. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak, Alor Setar, Kedah. Selepas lulus, beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES) (kini dikenali sebagai Kolej Sultan Abdul Hamid), Alor Setar pada tahun 1932. Sewaktu semua sekolah ditutup di eraPendudukan Jepun di Tanah Melayu, beliau telah membuka kedai kopi secara kecil-kecilan dan kemudiannya berniaga pisang goreng. Setelah tamat Perang Dunia Ke-2, beliau menyambung pelajarannya di sekolah yang sama pada tahun 1945 sehingga peringkat Sijil Tinggi Pelajaran
Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII, Universiti Malaya, Singapura, dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. Selepas
mendapat ijazah, beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang, Malaysia.


 


Tempoh berjawat
15 September 1978 – 16 Julai 1981
Didahului olehHussein Onn
Digantikan olehMusa Hitam
Tarikh lahir10 Julai 1925 (umur 87)
Tempat lahirAlor Star, Kedah Darul Aman
Parti politikUMNO
PasanganDr. Siti Hasmah
PekerjaanDoktor
AgamaIslam
TandatanganTandatangan Mahathir bin Mohamad




Thursday, 13 December 2012

Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM)

 
    Hai korang !! Yeahh !! Lame tak update !! xD Harinie saye nak cerita sesuatu !! Tentang pengalaman saya .. For The First Time ! Saye gi inteview untuk MRSM *batak :p sorry korang ! Ya .. I'm only 12 ~ nak masuk 13 next year ! ayat skema O-O  kk .. just forget it ! okeyh2 .. yeahh .. msti laa ramai yg tanye ! Cmne laa.. Itu laa.. ini laa.. hehe .. okeyh .. soalan nye Alhamdullillah ..:D Senang !! Kalau korang betul2 da bace .. da doa .. mcm2 dah la kan ? It's okeyh !! Jgn risauu .. Soalan tuh mesti ade dlm setiap pembelajaran korang ! Seriously >.< mmg la kan ? But .. About the interview ...

       Haha .. okeyh .. before that .. Saya mmg nak dgn kawan2 saya .. ya ! ofcourse laa ! but saye  de kawan :( haha .. Before this .. Amira .. my friend .. who is also mohon for MRSM .., ckp yg die pon mohon kat melaka .. I thought .. Die mohon same skola ngn saye .. but .. tak ., Die mohon kat MRSM Terendak .. And I mohon kat MRSM Alor Gajah :D Mak die pun pening jugak .. mase kiteorg bincang ..  then.. tibe2 baru ktorg prsn .. rupe nye kiteorg amik lain2 :/ Amira amik Akademik Biase .. and saye .. IGCSE  .. what is that ! ?? :p IGCSE nie /. mcm .. Straight Bahase Inggeris punya I guess .. My mom la ckp! ._. Cambridge laa..  okeyh2 .. 

          Merapu ke situ pulak .. Anyway .. Yg saye cuakk gile sbb .. mase interview tuh fully English ~ Speaking la kononnya haha .. sbb saye dtg2 ingatkan periksa dulu! rupanya Interview .. so mmg seriously Takut ! then da bace mcm2 surah .. Alhamdulillah .. Tng la skit :D hehe :d Then mase masuk tuh .. Saye beri salam laa .. :D Alhamdulillah ! dpt Interviewer yg perempuan .. ! Then die suroh duduk .. Then as usual ! Die da start tanye ! And I was like .. 

                 
 urmm .. shock la kejap ~ haha .. ._. 
then saye baru okeyh ! die tanye .. "tell me about your self.. and pastu die tanye lagi .. what about your family .. and your bestfriend ?? " saye pun jawab laa.. then die tanye.. "why do you choose this school ? " urmm .. then saye terdiam sekejap .. pastu saye jawab je laa.. "because I believe that i can get the best education in here .. Furthere more my Father and mother studied in MRSM before :D " itu je yg saye boleyh jawab .. hah .. penat nak layan .. org tuh asyik tanye soalan itu laa.. ini laa.. And ! Fuhh habis pun! :D 10 minutes je ponn .. tapi ! rase cm 1 HOUR okeyh ?? haha

         Then akak yg jage ktorg uh .. suro gi rehat dulu laa.. sebab baru kol 11:00 .. sbb periksa start kol 1:00 !! What !! haha .. lambat giler ..  then sume cari parents .. except me !! :( Saye x jumpe parents saye !! haha .. Lwk giler laa mase tuh!  hehe ... Da la skola tuh besar ~ then .. huh .. pusing sane sini .. then at last jumpe ! setengah jam juga laa cari .. sbb my parents ingat terus periksa.. tu laa. . my parents x cri saya .. haha.. then saye rehat .. and snap2 picture wif adik saye yg gedikk ! haha :D x de laaa .. Comel ! haha !

            Then .. tpt kol 10:30 .. msti ade dpn dewan .. then saye pun pergi .. my parent  putus2 bgi semangat ! :D Thank you ! mama and ayah ! then setiap soalan 20 minutes je ! Ujian .. Mathematics, Comprehension , Science and .. Personality ! :D

           okeyh ! thats all !! Thank you jugakk untuk my friends ! My best friend Diba !!  ., Efa ., Mira ., Qila ., aini yg juga mohon MRSM :D sebb bagi semangat ! untuk sy !! kk .. Bye ! Love you all ! And tak lupe juge .. Ummi a.k.a Aneesa and my cousin Nasyitah !! sudi menjadi teman chatting and juge menyokong saye ! 

   K laa.. smpai sini je .. Bubye ! Assalamualaikum ^_^

Sunday, 25 November 2012

Alhamdulillah :D

                 
               
                                 
                         Is over now !! Lol !! mmg da lame habis .. but now .. Is the  results !!

                                                           
                 I've got ...................................
        Alhamdulillah .. Saye bersyukur sangat2 !! Sebb kawan2 saye yg lain pun turut sama gumbira okeyh ?? Skola saya .. iaitu SK KANCHONG DARAT .. dpt .. 32 org 5A !!! Alhamdulillah ..
kay .. Wanna see me and my friends .. ?? XD 

                         sorry kpd yg muke nye x nampak .. hehe !! Semua ade 32 ~

   And this is me with my be loved mommy :')  

                 
                                                   Yay !!okeyh .. Bubye all'z :D Ummuahh !!

Singapore Fun ;D

                             
      Hai you alls ;D Sorry lame tak update !! Arinie sy ade pluang untok update okeyh ?? Do you miss me >? Lolz korang x kenal saye caNNe la nak miss2 nie kan .__.  okeyh .. Todayy saya nak citer tntang ~ Cuti2 laa.. As usual ?? Cuti 2 malaysia !! kay2 .. relax .. korang msti nak tahu result kan ? but .. Yeahh I know ! Lol .. mungkin yg rapat2 ngn saye mungkin da tahu :S kay2 .. lets start !
        Saya pergi Singapore nie .. mase cuti ler .. sebelom keputusan UPSR ngee :3 hehe .. kay .. mule2 kluarga saye plan nak gi ....

                     
tapi ... Da tukar ~ sbb memandangkan sume org da buat passport .. so ktorg pergi je laa.. kat 

                                                      
                                                      Universal Studio Singapore :D

  Before that .. Sye bukan pergi ngan keluarge saye je .. saye pergi ngn Keluarga kawan mak ngn ayah saye .. Urmm .. name kawan saye tuh .. Nur Elyasara .. just call her sara :D kay .. back to the story .. ktorg x naik fligt .. so ktorg drive ~ jdi kena laa lalu beberapa kastam .. 2 je ponn XD so .. okeyh .. saye tunjuk je la gmbr2 nye kay ? 

                                                       me and my family :D

                                    
                                            Yeah !! Tom Selleck :D 

comelzz !!

                                                                Gurlzz !! 

                                                       TRANSFORMER !! XD
                                                            Egypt :))



                                       
                                                    Uncle Zul and family :D

                        kay .. Thats all for to day Bloggers !! Bubye .. Assalamualaikum!!
                     
                    Kalau x jawab dosa .. Kalau jawab Sayang :D Via Maria Elena 

                                                    Ala .. Tomey2 :D

Saturday, 27 October 2012

Faker !!


        Hai ! Salam penuh kasih sayang ! Pluss penuh kekejaman kpd musuh2 saye :) *gurau je ..
hari nie.. nak cite sikit psl ape yg telah berlaku kat diri saye N kawan2 saye.. Ntah kenape tah .. Tgk tajuk kat atas ? Faker !! Liar !! Tah hape2 ntah .. Tadi saye On9 kat Facebook .. Then Tbe ternampak satu Post yg berTaG nama saye ! Penuh kepelikan ~ biler tgk post die ~ Arghh JAHANAM ! 
    
  
 yg Nama2 lain yg bertag tuh ~ kawan2 saya la.. But Asal budak tuh nak ckp camtuh .. Pastu kat komen lagi la ! teruk betul bahase .. Nak tgk gakk ke ? Takpe la .. biar la privasi :) haha
kk .. Asal usul budak nie ialah .. Budak nie Add ktorg .. then ktorg komfirm la! Pastu mule2 baik2 then .. last2 skali mule la.. dah pandai tunjuk belang ! 

            Mmg betul lah .. Setelah disiasat mmg FB tuh Fake pon .. Sbb gambar2 die pun amik org lain nye gambar .. Ini sume informasi dari Detektif Aini Nashareen :D 
Mengikut kata2 Aini Nashareen tadi .. Gmbr2 itu sume fake kerana die curi gambar tuh kat internet daripada seseorg jejaka yg terkenal jugak kot .. yg bernama Akbar Azman .. huhu .. mane entah .. pandai2 die la.. 

            Siapa kah Faker tersebut ???? 

          Saya rase itu salah seorg dri classmates saye kot.. sbb die tahu sume aktiviti2 ktorg .. mmg sah2 la ! lagi2 post2 kat group .. huh .. sudah la .. Mengaku jer la.. sape diri kauu yg sebenar ! Hampehh ~ sah2 kau pengecutt!

     Mengakulah .. Mengakulah .. Sesungguhnya diri kauu akan dihantui oleh perasaan benci2 dari kawan2 kau sendiri ..

         Please mengaku :)